fbpx

7 златни класически правила при писане на автобиография + още 1 бонус

Автобиографията обикновено е първото средство, чрез което се представяте пред бъдещите си работодатели. Направете я добре. Различни статистики показват, че едва между 2% и 10% са разгледаните автобиографии при избор на кандидати за интервю.

Какво можем да направим, за да сме сред избраните?? ? ?

„Развий се“, за да успееш! Най-важно е разбира се да имаме какво да покажем в автобиографията си, затова трябва да се развиваме. Ако сте в началото на професионалния си път, или не знаете как да съберете и представите подходящо информацията за себе си, ние от „Развий се“ сме тук да ви помогнем. Ще ви покажем 7 класически златни правила при изготвяне на автобиографията + 1 бонус, които сме тествали в годините. А ако искате да разберете още повече на живо на 12.02, можете да запазите своето място в малката форма в секция „Ела да се запознаем!“ на страницата на нашата регулярна академия тук.

 1. Изберете подходящ темплейт.
 2. Подредете информацията систематично.
 3. Изберете подходяща снимка.
 4. Включете информация за връзка с вас.
 5. Поставете допълнителна информация за преминати от вас курсове и получени сертификати.
 6. Напишете вашите специфични умения. 
 7. Включете препоръки.

1️⃣ Едно от първите неща, на които трябва да обърнете специално внимание е изборът на темплейт.

 • Много хора се заблуждават, че като използват различен или артистичен темплейт за своята автобиография, това ще ги отличи от останалите кандидати. Да наистина може да ги отличи, но не е гаранция, че това винаги ще е в положителна насока. Затова правило номер едно е бъдете малко по-консервативни при избора на темплейт, защото не знаете възгледите на човека, който ще разглежда вашата автобиография.
 • Препоръчва се фокус върху контактите или името с някаква по-контрастна лента. Може да използвате класически бизнес цветове – бяло, черно, сиво, синьо, тъмно зелено или тъмно червено. Това може да придаде допълнителен фокус и отличителност на вашето CV.

2️⃣ Подредете информацията систематично.

 • Важно е да се поставите на мястото на човека, който ще чете вашата автобиография. Направете, така че да му е лесно. Това ще създаде приятна емоция в четящия и е твърде вероятно да насочи вашето CV към следващ етап на подбор.
 • Информацията трябва да е структурирана и подравнена, а не написана в свободен текст, тъй като това е объркващо и натоварващо за четящия и може да доведе до игнориране на вашето CV.
 • Важно е информацията да е подредена от текущ период назад. Първо секцията с професионален опит, после с образование.
 • В случай че нямате професионален опит може да напишете проекти, в които сте се включвали, ако има такива и други дейности, които ви показват в добра работна светлина.

3️⃣ Снимката. Изборът на снимка е много важен, защото: „По външния вид посрещат“…

 • Трябва да я има. В някои държави не е задължително, но за България е силно препоръчително. Липсата на снимка говори за някаква прикритост и често пъти дори не се разглеждат автобиографии без снимка, а ние не целим това, нали?
 • За предпочитане е на снимката да сте усмихнати, хората предпочитат да се срещат с позитивни личности. Това вдъхва откритост и отзивчивост. 
 • Снимката ви трябва да е ненатрапчива като цвят и размер, съобразена с темплейта и поставена в горната част на страницата.
 • Препоръчва се снимката да е на едноцветен светъл фон и да сте с подходящо облекло.

4️⃣ Включете информация за връзка с вас.

 • Дори да харесат вашата автобиография, ако нямат контакт за връзка с вас всичко е загубено. Затова направете повторна проверка на контактите си.
 • Застраховайте се като включите поне два или три начина за контакт –  имейл, мобилен телефон или профил в някоя социална мрежа. ( Внимание: проверете информацията за вас в социалната мрежа, за да не си направите лоша услуга. Ако имате притеснения, по-добре не давайте тази опция.)

5️⃣ Поставете допълнителна информация за преминати курсове, получени сертификати и други специфични умения. 

 • Помислете за всичко важно, което е свързано с позицията – всякакви курсове, тренинги и онлайн конференции, могат да са ви от полза.
 • Включете информация дали владеете чужд език като задължително посочете нивото ви. Бъдете честни.
 • Ако имате шофьорска книжка е добре винаги да я упоменавате. Често пъти това може да е ключово предимство.

6️⃣ Напишете вашите специфични умения и интереси. 

 • Тук е мястото, в което трябва да сте адаптивни. Наблегнете първо на тези умения, които притежавате и са посочени в обявата.
 • Допълнете списъка с други ваши умения, които смятате, че ще са от полза за компанията. Повтаряме – поставете се на тяхно място.
 • На последно място може да включите вашето хоби, интереси или други умения, които смятате за силно развити и отличаващи ви, стига да не са в противоречие с позицията/ компанията, за която кандидатствате.

7️⃣ Включете препоръки.

 • Препоръките ви могат да бъдат от бивши колеги, работодатели или преподаватели в университета.
 • В случай че имате препоръки може да напишете, че те са налични при интерес. Обикновено не е необходимо да ги прилагате към автобиографията си.
 • Ако имате обаче препоръка, която може да ви отличи и да ви гарантира място напред в подбора, то задължително наблегнете на нея и я приложете.


? Бонус правило: ???

Ударете в десетката.

Поставете още в началото на автобиографията си кратък текст с вашите най-силни черти и с какво ще помогнете на компанията в постигане на нейните цели. Бъдете самоуверени, но не прекалено егоцентрични. Две или три кратки изречения са достатъчни.

Не забравяйте, че първо впечатление се прави само венъж, а чрез вашата автобиографията може да го направите запомнящо. Следвайте правилата, разгледайте предложените от нас темплейти и бъдете сред избраните.??

Успех!

„Развий се“, за да успееш!

Сподели статията:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Подобни статии

Развий се, за да успееш
Развий се

Защо е важно децата ни да са сред природата?

В съвременния свят, изпълнен с технологични устройства и цифрови развлечения, все по-често се забелязва, че децата прекарват значително по-малко време на открито. Това създава проблеми

Прочети повече »
Scroll to Top

Виктория Димитрова

Завършила с отличие на випуска Софийска професионална гимназия по туризъм като последните 2 години от средното си образование паралелно се обучава в Националната школа по мениджмънт и още на 17 г. получава полувисше образование в специалност „Фирмено управление“. Знанията, които получава я насочват към УНСС и специалността Стопанско управление, където управлението се превръща в нейна страст и вече повече от 15 г. се занимава с управление на екипи, търговия и водене на преговори. Преди 2 години завършва докторантурата си в областта на взаимоотношенията с клиенти и става доктор по управление и икономика. Водила е лекции пред младежи в различни нестопански организации, частни и държавни училища, както и в Университета за национално и световно стопанство. Работила е на високи позиции в големи български и международни компании като Метро Кеш и Кери, Кауфланд и др.

Майка е на две деца, милее за България и работи върху изграждането на среда, в която младите да успяват.