fbpx

Знаеш ли какво е общото между логото на Apple, вселената и рапана

Днес ще ти разкажем нещо важно, полезно и интересно.

Знаеш ли какво е общото между логото на Apple, вселената и рапана❓

Ще разплетем загадката като започнем с разказ за числата на Фибоначи. 👇

🔢Леонардо Фибоначи е италиански математик, който пътувайки из Близкия изток взаимства арабските цифри и ги популяризира в Европа. Наред с това през далечната 1202г. публикува поредица от числа, наречени числата на Фибоначи. И именно тук са закодирани множество пропорции.

🟡 Оказва се, че с нарстването на числата в редицата отношението на двете последни числа се доближава до Златното сечение и е приблизително равно на числото Ф = 1.618.

Златното сечение на практика се вижда навсякъде около нас. От извивката на рапана в морето до млечния път в космоса. Казват, че това е кодът на вселената.

На принципа на златното сечение се развиват слънчогледовите пити, разрастват се дърветата и се размножават зайците.

👨‍🎨 В изкуството Златното сечение се възприема като перфектната пропорция и на тази база се изобразяват човешките лица и фигури. Леонардо да Винчи също го е ползвал в своите картини.

🏛 Съгласното пропорциите на Златното сечение и числото Ф

е построен Партенонът в атинския Акропол. Смята се също така, че цифровия код е заложен и в пирамидите в Гиза, но съществува противоречива информация.

📊 Много трейдъри на финансовите пазари използват числата на Фибоначи, за да идентифицират повратни точки на пазарите.

Когато цената пада, използват съотношенията на Фибоначи, за да определят най-вероятния минимум, а когато цената нараства, за да се идентифицират вероятния максимум.

💡 В днешно време златното сечение се използва при създаването на лога и на този принцип са създадени логата на едни от най-известните брандове като Apple, Twitter, Pepsi.

Огледай се около теб, намери още приложения на числата на Фибоначи и ги сподели в коментар. ⏩Нека се развием заедно.

Ако, статията ти е харесала и те е заинтригувала, не се колебай да я споделиш с приятел, така ще му помогнеш да се развие.☺

#razviise

Сподели статията:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Подобни статии

Развий се, за да успееш
Развий се

Каква загадка дава Илън Мъск на интервю за работа? 

Всички познаваме Илън Мъск като изобретател, бизнес магнат, милиардер и инвеститор. Като директор на SpaceX и Tesla Motors той е работил с много хора и всеки ще изкаже различно мнение за него. Едно обаче е ясно – той е любител на логическите задачи. В ранните години на неговите компании той

Прочети повече »
Развий се, за да успееш
Развий се

КАК ДА ИЗКАРАМ ПАРИ, КОГАТО СЪМ ТИЙНЕЙДЖЪР?

Дойде време да ви представим и следващия лектор от 5 екип на академията за младежи “Подготви се за живота”. Нейното име е Десислава Петровска, PhD. Тя е специалист по управление на лични финанси. С нея ще си говорим на тема, вълнуваща много тийнейджъри, а именно – Как без пари да

Прочети повече »

Виктория Димитрова

Завършила с отличие на випуска Софийска професионална гимназия по туризъм като последните 2 години от средното си образование паралелно се обучава в Националната школа по мениджмънт и още на 17 г. получава полувисше образование в специалност „Фирмено управление“. Знанията, които получава я насочват към УНСС и специалността Стопанско управление, където управлението се превръща в нейна страст и вече повече от 15 г. се занимава с управление на екипи, търговия и водене на преговори. Преди 2 години завършва докторантурата си в областта на взаимоотношенията с клиенти и става доктор по управление и икономика. Водила е лекции пред младежи в различни нестопански организации, частни и държавни училища, както и в Университета за национално и световно стопанство. Работила е на високи позиции в големи български и международни компании като Метро Кеш и Кери, Кауфланд и др.

Майка е на две деца, милее за България и работи върху изграждането на среда, в която младите да успяват.