fbpx

Знаеш ли какво е общото между логото на Apple, вселената и рапана

Днес ще ти разкажем нещо важно, полезно и интересно.

Знаеш ли какво е общото между логото на Apple, вселената и рапана❓

Ще разплетем загадката като започнем с разказ за числата на Фибоначи. 👇

🔢Леонардо Фибоначи е италиански математик, който пътувайки из Близкия изток взаимства арабските цифри и ги популяризира в Европа. Наред с това през далечната 1202г. публикува поредица от числа, наречени числата на Фибоначи. И именно тук са закодирани множество пропорции.

🟡 Оказва се, че с нарстването на числата в редицата отношението на двете последни числа се доближава до Златното сечение и е приблизително равно на числото Ф = 1.618.

Златното сечение на практика се вижда навсякъде около нас. От извивката на рапана в морето до млечния път в космоса. Казват, че това е кодът на вселената.

На принципа на златното сечение се развиват слънчогледовите пити, разрастват се дърветата и се размножават зайците.

👨‍🎨 В изкуството Златното сечение се възприема като перфектната пропорция и на тази база се изобразяват човешките лица и фигури. Леонардо да Винчи също го е ползвал в своите картини.

🏛 Съгласното пропорциите на Златното сечение и числото Ф

е построен Партенонът в атинския Акропол. Смята се също така, че цифровия код е заложен и в пирамидите в Гиза, но съществува противоречива информация.

📊 Много трейдъри на финансовите пазари използват числата на Фибоначи, за да идентифицират повратни точки на пазарите.

Когато цената пада, използват съотношенията на Фибоначи, за да определят най-вероятния минимум, а когато цената нараства, за да се идентифицират вероятния максимум.

💡 В днешно време златното сечение се използва при създаването на лога и на този принцип са създадени логата на едни от най-известните брандове като Apple, Twitter, Pepsi.

Огледай се около теб, намери още приложения на числата на Фибоначи и ги сподели в коментар. ⏩Нека се развием заедно.

Ако, статията ти е харесала и те е заинтригувала, не се колебай да я споделиш с приятел, така ще му помогнеш да се развие.☺

#razviise

Сподели статията:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Подобни статии

Развий се, за да успееш
Развий се

Защо децата трябва да усвоят презентационни умения още от малки?

Презентационните умения са значими за успеха в днешния свят. Все повече работодатели и образователни институции се стремят да намерят кадри, които могат ясно и убедително

Прочети повече »
Scroll to Top

Виктория Димитрова

Завършила с отличие на випуска Софийска професионална гимназия по туризъм като последните 2 години от средното си образование паралелно се обучава в Националната школа по мениджмънт и още на 17 г. получава полувисше образование в специалност „Фирмено управление“. Знанията, които получава я насочват към УНСС и специалността Стопанско управление, където управлението се превръща в нейна страст и вече повече от 15 г. се занимава с управление на екипи, търговия и водене на преговори. Преди 2 години завършва докторантурата си в областта на взаимоотношенията с клиенти и става доктор по управление и икономика. Водила е лекции пред младежи в различни нестопански организации, частни и държавни училища, както и в Университета за национално и световно стопанство. Работила е на високи позиции в големи български и международни компании като Метро Кеш и Кери, Кауфланд и др.

Майка е на две деца, милее за България и работи върху изграждането на среда, в която младите да успяват.