fbpx

Акценти в книгата “Вечните принците зад успешното дете” през нашия поглед

Тази седмица решихме да ви представим книгата на Явор Русинов – Вечните принципи зад успешното дете”. 📖 Книгата дава един различен поглед на родителите върху развитието на тяхното дете, а най-хубавото е, че е написана от български автор и е съобразена с нашата действителност. 🇧🇬

Основните принципи заложени в нея са Принципите на Свободата, Настойничеството, Закона, Причинно-следствената връзка и Времето. Чрез тях се разглеждат теми като преговори и аргументиране, управление на парите, доброволчество и работа, икономика и упоритост. 👨🏽‍🏫

Ето и още няколко от многото акценти, които привлякоха вниманието ни:

  1. Заменете твърдението “Нямам какво повече да очаквам от този живот” с въпроса “Какво очаква от мен живота?” Животът означава да поемеш отговорността, да намериш правилния отговор на проблемите и да изпълниш задачите пред теб.
  2. Метод на Сакичи Тойода за решаване на проблеми в корпорация Тойота мотърс: Задавайте си въпроса Защо? пет пъти, като всеки следващ път се отнася до предишния отговор.
  3. Възпитанието на детето започва от нашето възпитание. Упоритостта на родителите наистина има значение. Родителите са моделът, на който утре децата ще подражават. Описани в книгата проучвания доказват, че четенето на книги на глас, общуването с децата и лягането им в точен час оказват голямо влияние за бъдещото им развитие.
  4. Децата са способни на много повече отколкото мислим.
  5. Има 2 фактора, които децата отрано трябва да разберат, ако искат да имат успешен бизнес в бъдеще: Първият фактор е, че “няма безплатен обяд”, а вторият е чиракуването.
  6. Изисквайте от детето от малко да бъде прилежно в действията си, да знае, че неговото отношение към детайлите е ключът към успеха.
  7. “Да мислиш, че образованието се случва само в класните стаи, е като да мислиш, че бизнесът е само в офисите. Той е в ума а човека.”
  8. Още из книгата: Еврейка гордо се разхожда с двете си внучета. Среща я приятелка “Какви хубави внучета имате, на колко години са?” “Адвокатът е на шест, а докторът на 4!” отговаря с гордост бабата.

Споделете ни – Кои са принципите и акцентите, които най-много Ви впечатлиха и има ли такива, които вече прилагате?

👩‍👧

Сподели статията:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

Подобни статии

Развий се, за да успееш
Развий се

Защо децата трябва да усвоят презентационни умения още от малки?

Презентационните умения са значими за успеха в днешния свят. Все повече работодатели и образователни институции се стремят да намерят кадри, които могат ясно и убедително

Прочети повече »
Scroll to Top

Виктория Димитрова

Завършила с отличие на випуска Софийска професионална гимназия по туризъм като последните 2 години от средното си образование паралелно се обучава в Националната школа по мениджмънт и още на 17 г. получава полувисше образование в специалност „Фирмено управление“. Знанията, които получава я насочват към УНСС и специалността Стопанско управление, където управлението се превръща в нейна страст и вече повече от 15 г. се занимава с управление на екипи, търговия и водене на преговори. Преди 2 години завършва докторантурата си в областта на взаимоотношенията с клиенти и става доктор по управление и икономика. Водила е лекции пред младежи в различни нестопански организации, частни и държавни училища, както и в Университета за национално и световно стопанство. Работила е на високи позиции в големи български и международни компании като Метро Кеш и Кери, Кауфланд и др.

Майка е на две деца, милее за България и работи върху изграждането на среда, в която младите да успяват.