fbpx

Каква загадка дава Илън Мъск на интервю за работа? 

Всички познаваме Илън Мъск като изобретател, бизнес магнат, милиардер и инвеститор. Като директор на SpaceX и Tesla Motors той е работил с много хора и всеки ще изкаже различно мнение за него. Едно обаче е ясно – той е любител на логическите задачи. В ранните години на неговите компании той често е давал загадки на интервюираните, независимо за каква позиция кандидатстват. Според неговата биография (препоръчваме ти да я прочетеш, ако още не си), една от любимите му главоблъсканици, които е задавал на интервю, е следната:

“Стоите на повърхността на Земята. Тръгвате пеша и изминавате 1 миля (1.6 км) на юг, след това една миля на запад и една миля на север. Стигате точно до там, откъдето сте тръгнали. Къде се намирате?”

Хмм, дай сега да помислим. Със сигурност е ясно, че ако направиш това на плоска повърхност, описаният сценарий няма как да се случи. Но ако формата, на която се намираш е кълбовидна… е, тогава ще се получи. И така, единият от възможните отговори е Северният полюс. Ако тръгнете от Северния полюс и изминете една миля на юг, след това една миля на запад и накрая една миля на север, ще очертаете триъгълник и ще се озовете отново на Северния полюс, откъдето сте тръгнали. Друг възможен отговор на загадката е близо до Южния полюс, където обиколката на земята е 1 миля. Според теб има ли други верни отговори на загадката?

Все пак за Илън Мъск важното е било да разбере как разсъждават хората и как разрешават проблеми. Отговорът на хората често е бил без значение, по-важен е начинът, по който кандидатът достигал до заключението.

Ако можем да си извадим извод от цялата ситуация, то той е, че не трябва да се паникьосвате от въпросите на интервю за работа. Не забравяйте, че интервюиращите не търсят непременно правилния отговор, а по-скоро искат да разберат как обработвате информация. Бъдете спокойни, честни и вярвайте в себе си! 🙂

Сподели статията:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Подобни статии

Развий се, за да успееш
Развий се

Защо децата трябва да усвоят презентационни умения още от малки?

Презентационните умения са значими за успеха в днешния свят. Все повече работодатели и образователни институции се стремят да намерят кадри, които могат ясно и убедително

Прочети повече »
Scroll to Top

Виктория Димитрова

Завършила с отличие на випуска Софийска професионална гимназия по туризъм като последните 2 години от средното си образование паралелно се обучава в Националната школа по мениджмънт и още на 17 г. получава полувисше образование в специалност „Фирмено управление“. Знанията, които получава я насочват към УНСС и специалността Стопанско управление, където управлението се превръща в нейна страст и вече повече от 15 г. се занимава с управление на екипи, търговия и водене на преговори. Преди 2 години завършва докторантурата си в областта на взаимоотношенията с клиенти и става доктор по управление и икономика. Водила е лекции пред младежи в различни нестопански организации, частни и държавни училища, както и в Университета за национално и световно стопанство. Работила е на високи позиции в големи български и международни компании като Метро Кеш и Кери, Кауфланд и др.

Майка е на две деца, милее за България и работи върху изграждането на среда, в която младите да успяват.