fbpx

5 съвета как детето Ви да е по-комуникативно

Възпитанието на дете е процес, който включва развитието на неговите физически, емоционални и социални умения. Като част от социалните умения, комуникацията заема ключова роля. Комуникативните умения са от съществено значение за успеха в училище, личния живот, спортната дейност и бъдещата професионална кариера. Ако желаете да подпомогнете комуникативните умения на Вашето дете, ето 5 съвета, които могат да Ви бъдат от полза:

  1. Разговаряйте с Вашето дете от най-ранна възраст

Още в най-ранните години, дори преди детето да говори е важно да му обяснявате всяко Ваше действие и да общувате с него, макар то да не ни отговаря. Когато разговаряте с детето си, използвайки прости думи, истории и песни, споделяйте как е минал денят Ви, това ще го насърчи да развива своя реч, да усвоява нови думи и да споделя.

  1. Четете заедно и обсъждайте прочетеното

Четенето разширява мирогледа, обогатява речника и поощрява аналитичното мислене. Изберете книги, които са подходящи за възрастта на Вашето дете. Следете за реакциите му и обсъждайте съдържанието. Оставете го то да разкаже на някой друг какво най-много го е впечатлило от книгата.

  1. Практикувайте активно слушане

Отделяйте време да изслушвате детето си дори когато то не е подредило мисълта си и му отнема повече време да завърши изречението си. Така чрез личен пример ще го научите да бъде внимателен слушател. Помагайте му да се концентрира и да не Ви прекъсва, когато му говорите като ясно му дадете знак, че в момента Вие говорите и с удоволствие ще му дадете думата при първа възможност. Практикуването на активното слушане освен на търпение го учи също да разбира по-добре чуждите чувства и мисли.

  1. Играйте ролеви игри за комуникация

Ролевите игри са отличен начин да се упражнят социалните умения и комуникацията. Помагат на детето да разбере различни ситуации и да научи как да се впише в тях. Разменяйте ролите си като му давайте възможността да бъде в ролята на родител, а Вие на дете. По този начин ще разберете много повече за това какво чувства и как Ви вижда през неговите очи.  

  1. Подкрепете независимостта и увереността

Поощрявайте детето си да изразява своите мнения, идеи и да се аргументира. Подкрепата Ви за неговата самостоятелност и увереност в себе си ще подобри не само комуникативните му умения, но и общата му самооценка.

Съчетавайки тези съвети с любов и търпение, вие можете значително да подобрите комуникативните умения на Вашето дете и да му помогнете да се развива успешно във всяка сфера на живота. Ето защо ние работим за развиването на тези умения по време на нашите обучения в академията за личностно развитие “Развий се” и децата се научават как да владеят емоциите си и стават уверени, търпеливи и комуникативни.

Сподели статията:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Подобни статии

Развий се, за да успееш
Развий се

Защо е важно децата ни да са сред природата?

В съвременния свят, изпълнен с технологични устройства и цифрови развлечения, все по-често се забелязва, че децата прекарват значително по-малко време на открито. Това създава проблеми

Прочети повече »
Scroll to Top

Виктория Димитрова

Завършила с отличие на випуска Софийска професионална гимназия по туризъм като последните 2 години от средното си образование паралелно се обучава в Националната школа по мениджмънт и още на 17 г. получава полувисше образование в специалност „Фирмено управление“. Знанията, които получава я насочват към УНСС и специалността Стопанско управление, където управлението се превръща в нейна страст и вече повече от 15 г. се занимава с управление на екипи, търговия и водене на преговори. Преди 2 години завършва докторантурата си в областта на взаимоотношенията с клиенти и става доктор по управление и икономика. Водила е лекции пред младежи в различни нестопански организации, частни и държавни училища, както и в Университета за национално и световно стопанство. Работила е на високи позиции в големи български и международни компании като Метро Кеш и Кери, Кауфланд и др.

Майка е на две деца, милее за България и работи върху изграждането на среда, в която младите да успяват.