fbpx

10 съвета за добро самочувствие

Замисляли ли сте се някога как актьорите успяват да излъчват такава увереност и присъствие на сцената или пред камера, дори когато играят роли, далечни от тяхната собствена личност? Искате ли да научите тайните на доброто самочувствие? В тази статия сме ви подготвили 10 съвета, които обединяват актьорски практики и ежедневни навици за изграждане на по-добро самочувствие, подходящи както за родители, така и за деца.

 

1. Стойка на тялото

Научно доказано е, че правилната стойка помага както за подобряване на самочувствието, така и за по-добро физическо здраве.


Игра: Практикувайте “играта на краля/кралицата” като ходите из стаята с книга на главата, за да подобрите стойката.

 

TED Talk by Amy Cuddy – More confidence in 2 minutes 

https://www.youtube.com/watch?v=r7dWsJ-mEyI&ab_channel=QuickTalks


2. Физическа активност

Само за 30 минути на ден, тренировката увеличава нивата на серотонин, подобрява самочувствието и повдига настроението.


Игра: Създайте семейни спортни дни, където изпробвате различни активности заедно – като каране на колело, пешеходни преходи, катерене, танци, йога.

 

3. Аудиотренинг/ Слушайте собствения си глас

Това е често използван метод в психологията. Това е форма на обучение или самообучение, в която се използват звукозаписи, за да променим нагласата си към света, към себе си или просто да научим нещо ново.


Защо помага: когато слушаме позитивни и вдъхновяващи думи за себе си, те могат да променят начина, по който се виждаме и възприемаме.

Игра: Направете звукозаписи с позитивни думи и мисли за себе си и ги слушайте сутрин. Важно е да говорите в сегашно време, сякаш вече сте постигнали това, което желаете, за да можете наистина да го повярвате.

 

4. Облекло и цветове

Начинът, по който се обличаме, може директно да влияе на нашето настроение и самочувствие, както и на начина, по който другите ни възприемат. Цветовете имат способността да влияят на емоциите и възприятията ни.


Игра: Родителите могат да организират “модни ревюта” у дома с децата, където всеки избира облекло, което го кара да се чувства уверен и щастлив. Обсъдете как различните цветове влияят на настроението.

 

5. Импровизация

Импровизацията насърчава креативността, бързото мислене и увереността в изразяването.


Игра: “Разказвач на истории” е игра, където родител и дете си подават ред, за да изградят история на място. Това стимулира въображението и самочувствието.

6. Дикция и артикулация

Защо помага: Ясното изразяване на мислите подобрява комуникацията и влиянието върху другите. А ако знаем, че говорим добре, ще се страхуваме по-малко от това да бъдем чути.

Игра: Тренирайте чрез забавни скороговорки и четене на стихове с различни емоции.


7. Визуализация и медитация

Защо помага: Визуализацията и медитацията могат да намалят стреса и да подобрят фокуса и самочувствието.

Игра: Провеждайте кратки сесии на визуализация, където си представяте успехи и позитивни изходи от различни ситуации.


8. Комплименти

Защо помага: Редовните комплименти могат да подобрят самочувствието и да укрепят положителното възприятие за себе си.

Игра: Направете “буркан с комплименти”, където всеки ден всеки член на семейството пише комплимент за друг и ги четете веднъж седмично.


Fun Fact: Знаете ли, че актьорите редовно използват комплиментите като техника за повдигане на настроението и самочувствието и намаляване на стреса преди представление?


9. Музиката

Защо помага: Музиката може да повлияе на нашите емоции, да ни помогне да изразим чувствата си, да ни мотивира.

Игрa: Създайте семейни плейлисти за различни настроения и танцувайте заедно, за да изразите емоциите си и да укрепите връзката помежду си. Както с импровизацията, това ще помогне да се чувствате по-добре в тялото си, ще подобри танцовите ви способности, и ще намали притеснението от това да ви видят в нестандартна светлина. А защо не пробвате и да попеете? 


10. Предизвикателства и цели

Защо помага: Поставянето и постигането на цели ни кара да се чувстваме компетентни и успешни.

Игрa: Създайте “карта на мечтите” с цели, раздробени на малки стъпки до тяхното постигане, като редовно проследявате напредъка. Не забравяйте да си кажете “браво”, дори след най-малката стъпка.

Изграждането на добро самочувствие е пътешествие, което изисква време, упоритост и позитивни практики. Включването на актьорски техники и забавни игри в ежедневието може да бъде мощен инструмент за родители и деца, които искат да укрепят своята увереност и да се научат да изразяват себе си свободно и автентично. Помнете, че всеки малък успех заслужава да бъде отпразнуван и че процесът на развитие е едно безкрайно пътешествие. 


It’s all about the journey, not the destination.

Не забравяйте, че пътешествието е също толкова важно, колкото и крайната цел.

 

Сподели статията:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Подобни статии

Развий се, за да успееш
Развий се

10 съвета за добро самочувствие

Замисляли ли сте се някога как актьорите успяват да излъчват такава увереност и присъствие на сцената или пред камера, дори когато играят роли, далечни от

Прочети повече »
Scroll to Top

Виктория Димитрова

Завършила с отличие на випуска Софийска професионална гимназия по туризъм като последните 2 години от средното си образование паралелно се обучава в Националната школа по мениджмънт и още на 17 г. получава полувисше образование в специалност „Фирмено управление“. Знанията, които получава я насочват към УНСС и специалността Стопанско управление, където управлението се превръща в нейна страст и вече повече от 15 г. се занимава с управление на екипи, търговия и водене на преговори. Преди 2 години завършва докторантурата си в областта на взаимоотношенията с клиенти и става доктор по управление и икономика. Водила е лекции пред младежи в различни нестопански организации, частни и държавни училища, както и в Университета за национално и световно стопанство. Работила е на високи позиции в големи български и международни компании като Метро Кеш и Кери, Кауфланд и др.

Майка е на две деца, милее за България и работи върху изграждането на среда, в която младите да успяват.