fbpx

Как да подобрим баланса между работа и личен живот.

Гъвкавостта на работното време и място е един от най-силните мотивиращи фактори. Неговата значимост се засилва особено в днешно време, когато все повече хората се стремят към подобряване баланса между работа и личен живот. Стана ясно след пандемията, че няма ограничения за работното ни място, дори в някои случаи продуктивността ни е по-висока, когато работим от вкъщи. Сега е необходимо да помислим и за времето, което отделяме на работата и личния си живот. Не е случайно, че в големите международни компании са помислили за това как да предоставят възможност на служителите си сами да управляват времето си. Разбира се всичко зависи от сферата ни на дейност, но дори малко изместване в работния ни график може да доведе до много положителни ефекти.

Какво точно имаме предвид под гъвкаво работно време?

Представяме ви три варианти, които сме изпробвали лично в търговски организации и знаем какъв е ефектът от тях. Ще се радваме, ако и вие споделите вашия опит по отношение на гъвкавостта на работното място и време. Нека заедно подобрим работната си среда.

1. Работно време от понеделник до петък, в което служителят избира всеки ден присъствения си график. Необходимо е да има 8 часов работен ден, в интервала между 07:30 – 18:30ч. Присъственото време се отчита чрез система за достъп.

2. Работно време, което е удължено с 30 мин. в дните от понеделник до четвъртък, но силно намалено в петъчния ден. Това предложение е изключително разтоварващо и привлекателно, особено сега в летния сезон, в който пътуваме често и се наслаждаваме на дълги уикенди. Това предложение може да се комбинира също и с предложения 1 и 3.

3. Не толкова гъвкава, но все пак от полза е и опцията, в която може да се зададат 2 или 3 часа за започване и респективно приключване на работния ден. Например от 07:30-16:30ч.; 08:30-17:30ч. и 10:00- 19:00ч. По този начин може да нагласим графика си спрямо трафика, взимането на детето от детска градина, записаният час при стоматолога и т.н.

Какви са ефектите?

За служителите: Нашата практика показва, че въвеждането на тези малки промени в работното време повишават значително ентусиазма и мотивацията на служителите, освен това силно редуцират стреса и напрежението при пътуване до работното място.

За бизнеса: Намалява се загубата на работно време, поради закъснения, или време в което не сме концентрирани поради други важни за нас лични задачи. Служителите постигат по-висока резултатност и са по-лоялни към компанията.

Всеки човек има различна ценностна система и е много важно това да бъде припознато в компаниите, за да могат да са адаптивни към променящата се среда и забързано ежедневие на служителите. В днешно време все повече хора посочват баланса между работа и личен живот като ключов при избора им на компания. Компания, която уважава служителите и отговаря на техните нужди за гъвкаво работно време, отпуски и по-голяма свобода може да се похвали с добра работна среда в очите на голяма част от служителите си и да изгради добър имидж на пазара на труда.

Сподели статията:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Подобни статии

Развий се, за да успееш
Развий се

Защо е важно децата ни да са сред природата?

В съвременния свят, изпълнен с технологични устройства и цифрови развлечения, все по-често се забелязва, че децата прекарват значително по-малко време на открито. Това създава проблеми

Прочети повече »
Scroll to Top

Виктория Димитрова

Завършила с отличие на випуска Софийска професионална гимназия по туризъм като последните 2 години от средното си образование паралелно се обучава в Националната школа по мениджмънт и още на 17 г. получава полувисше образование в специалност „Фирмено управление“. Знанията, които получава я насочват към УНСС и специалността Стопанско управление, където управлението се превръща в нейна страст и вече повече от 15 г. се занимава с управление на екипи, търговия и водене на преговори. Преди 2 години завършва докторантурата си в областта на взаимоотношенията с клиенти и става доктор по управление и икономика. Водила е лекции пред младежи в различни нестопански организации, частни и държавни училища, както и в Университета за национално и световно стопанство. Работила е на високи позиции в големи български и международни компании като Метро Кеш и Кери, Кауфланд и др.

Майка е на две деца, милее за България и работи върху изграждането на среда, в която младите да успяват.