fbpx

Знаеш ли какво е общото между логото на Apple, вселената и рапана

Днес ще ти разкажем нещо важно, полезно и интересно.

Знаеш ли какво е общото между логото на Apple, вселената и рапана❓

Ще разплетем загадката като започнем с разказ за числата на Фибоначи. 👇

🔢Леонардо Фибоначи е италиански математик, който пътувайки из Близкия изток взаимства арабските цифри и ги популяризира в Европа. Наред с това през далечната 1202г. публикува поредица от числа, наречени числата на Фибоначи. И именно тук са закодирани множество пропорции.

🟡 Оказва се, че с нарстването на числата в редицата отношението на двете последни числа се доближава до Златното сечение и е приблизително равно на числото Ф = 1.618.

Златното сечение на практика се вижда навсякъде около нас. От извивката на рапана в морето до млечния път в космоса. Казват, че това е кодът на вселената.

На принципа на златното сечение се развиват слънчогледовите пити, разрастват се дърветата и се размножават зайците.

👨‍🎨 В изкуството Златното сечение се възприема като перфектната пропорция и на тази база се изобразяват човешките лица и фигури. Леонардо да Винчи също го е ползвал в своите картини.

🏛 Съгласното пропорциите на Златното сечение и числото Ф

е построен Партенонът в атинския Акропол. Смята се също така, че цифровия код е заложен и в пирамидите в Гиза, но съществува противоречива информация.

📊 Много трейдъри на финансовите пазари използват числата на Фибоначи, за да идентифицират повратни точки на пазарите.

Когато цената пада, използват съотношенията на Фибоначи, за да определят най-вероятния минимум, а когато цената нараства, за да се идентифицират вероятния максимум.

💡 В днешно време златното сечение се използва при създаването на лога и на този принцип са създадени логата на едни от най-известните брандове като Apple, Twitter, Pepsi.

Огледай се около теб, намери още приложения на числата на Фибоначи и ги сподели в коментар. ⏩Нека се развием заедно.

Ако, статията ти е харесала и те е заинтригувала, не се колебай да я споделиш с приятел, така ще му помогнеш да се развие.☺

#razviise